gracie

Doutníky Toscano

Balení doutníků: umění, které dalo ženám práva

doutnikyŽeny, které měly na starosti balení doutníků, byly prvními se stejnými právy jako muži – míněno v pracovním procesu. Zpracování tabáku zaznamenalo největší nárůst práce žen, které byly zároveň zodpovědné za všechny fáze přípravy doutníku. Balení doutníků je základní důležitou součástí výroby italských doutníků. Tato práce je prakticky již 200 let stále stejná a často se jedná o umění, které je předáváno z matky na dceru. Ke správnému balení doutníků je třeba 18ti měsíční výuka. Pouze poté je totiž možné balit doutníky bez cizí pomoci a díky tomu můžeme výrobu doutníků označit za ruční práci.

Technika balení

Nejprve si pracovnice namočí prsty v misce s kukuřičným lepidlem a rozetře jej na dřevěnou desku. To zajistí správné přilnutí tabákového listu, který byl až dosud vyrovnaný na vlhkém povrchu. Špičkou nože odřízne konec doutníkového obalu. Aby se zabránilo zpětnému odporu při balení, žíly listu musí být rovnoběžné s osou válení. To zároveň zajistí, že se obal nerozevře při pozdějším sušení doutníku. Poté vezme svazek vláken připraveného tabáku, zváží jej, aby se ujistila že obsahuje správné množství, urovná a nachystá k přípravě doutníku se správným tvarem a tuhostí. Po přípravě výplně jí položí na vytvarovaný obal a od špičky spodního okraje začne balit list, který uzavře vlákna šikmo směrem nahoru. V této fázi je důležité dodržet optimální rovnováhu mezi tuhostí a hustotou doutníku. Konce vytvořeného válečku jsou nyní nepravidelné, a proto se seříznou na ruční řezačce. Tím se dotvoří konečný tvar doutníku.

Mýtus o doutníkách Toscano

Původ doutníků Toscano je svázán s mimořádnou a neočekávanou událostí, kdy ve Florencii v roce 1815 letní déšť přinesl tolik vody, že smáčel také několik otevřených sudů s tabákem Kentucky. Díky velkému množství vody začaly listy kvasit, a protože nebylo možné všechen tabák vyhodit do řeky Arno, bylo rozhodnuto o výrobě levných doutníků s novou příchutí, které se budou prodávat florentským nižším třídám. Jak se ukázalo, voda a kvašení skutečně přinesly zcela novou příchuť, která zaznamenala obrovský úspěch. Tak vznikla legenda o doutníkách Toscano.

Toscanello Aroma Cafe

O samotě či ve společnosti, doutníky TOSCANELLO® Aroma Caffè jsou ideální k vychutnání denní pauzy. Jejich horké a intenzivní aroma kávy, společně s vůní pečlivě vybraného italského tabáku, zajišťuje směs intenzivní a svěží příchutě, která dělá doutníky TOSCANELLO® Aroma Caffè originální a exkluzivní.
Jejich náplň je vyráběna z kvašeného tabáku původem z Campanie a obal z vybraného italského tabáku. Hladké a sametové, tyto doutníky musí být intenzivně vychutnávány. Doutníky TOSCANELLO® Aroma Caffè jsou nejlepším výsledkem vývoje tradiční chuti doutníků Toscano, vytvořených s cílem uspokojit mladou, vybranou veřejnost. Prodávají se zabalené v celofánu v malé krabici. Jsou věrné milovníkům kávy, mladých lidí a komukoliv, kdo chce vyjít z běžného každodenního stereotypu.

Toscano Antico

Doutníky Antico Toscano představují klasickou tradici a kvalitu doutníků Toscano více než kterékoliv jiné doutníky a jsou za to oceňovány nejzkušenějšími kuřáky.
Tento doutník byl poprvé vyroben v roce 1973 ve městě Lucca, tedy v místě kde zpracování tabáku bylo již rozšířeno od poloviny 17. století. Doutník Antico TOSCANO byl vyroben přibližně 200 let po známé události označované za původ doutníků Toscano. Vypráví se, že nečekaný déšť smočil několik listů tabáku Kentucky a společně s teplem způsobil kvašení. Majitelé jej pak prodávali jako levné doutníky s jednou vrstvou přírodního obalového tabáku Kentucky. Produkt si získal okamžitý úspěch a lidé jej začali nazývat Toscano. Antico Toscano dnes představují téměř dvě století historie a tradice ve zpracování tabáku. Tabák Kentucky poskytuje doutníkům Antico Toscano velmi specifický charakter. Obal je tvořen severoamerickými listy Kentucky, zatímco italské Kentucky a odstřižky z obalů tvoří výplň. Zrání tabáku trvá 12 měsíců.Doutníky Antico Toscano jsou zdobeny páskem v barvách italské vlajky a medailonkem. Každý doutník je samostatně zabalen v celofánu a dodáván v elegantní krabičce po pěti kusech.

Long Cigars

Doutník Toscano Classico byl poprvé představen veřejnosti v roce 1930 a díky své tradiční a příjemné chuti se jeho popularita šířila velmi rychle. Je vyroben výhradně s italského tabáku Kentucky – jak obal, tak i výplň. Tento kvalitní tabák je pěstován podle staré tradice předávané z generace na generaci. Všechny postupy jsou dodržovány s péčí a nadšením kvalifikovaného personálu. Typická vlastnost produkce tabáku Kentucky je vytvrzování ohněm – metoda vyvinutá ve Spojených státech k vytvoření specifických podmínek týkajících se teploty a vlhkosti v místnosti. I dnes se zde vyrábí teplo zapalováním dubového dřeva v podlaze – je to jedna z nejstarších stále používaných metod, přestože zaznamenala určité změny odrážející odlišné klimatické podmínky v Itálii. Zrání doutníků Toscano Classico trvá nejméně 6 měsíců a je pod neustálým dohledem pracovníků výrobny ve městě Lucca. Dodává se v elegantní krabičce po 5 kusech, což přidává na jeho jemnosti a hodnotě.

Nejen kvalitní Italské doutníky

Kromě Italských doutníků nabítíme též z našich humidorů doutníky

TE-AMO vyrobené z tabáku Nikaraguii, Dominikánské rebubliky, Hondurasu a Mexica

ROMEO Y JULIETA z Kuby

POLY z Nikaraguu

SANTA CLARA z Mexica

CHINCHILERO z Nikaragui

QURUM a několik velikostí doutníků holandské fy. JACOBUS CIGARS

Přijďte a ozkoušejte naše kvalitní doutníky k našim vinikajícím vínům.

tisk | Sdílejte na

gracie